UA / RU
Підтримати ZN.ua

Весняне подорожчання: ціни на імпортні томати за тиждень рекордно зросли

Томати подорожчали в 1,5 раза.

В Україні перед Великоднем спостерігається зростання цін на продукт. Зокрема, підвищилась ціна на тепличні томати. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Скільки коштують імпортні томати

Так, причиною подорожчання томату на українському ринку стала погана погода як в Україні, так і в Туреччині. Затяжні дощі на тлі періоду міжсезоння призвели до того, що збір врожаю в турецьких господарствах дещо призупинився. Це стало причиною підняття цін виробниками на свою продукцію.

Читайте також: Ціни на овочі: експерти пояснили, коли подешевшають огірки та помідори

Станом на 13 квітня, оптова ціна на турецький томат в Україні становила 80-110 грн/кг ($2,19-3,01/кг), що в середньому в 1,5 раза дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Аналітики наголосили, що тиждень тому ціни на імпортні тепличні томати в Україні знизилися до 50 грн/кг ($1,37/кг), і продавці не бачили жодних перспектив їхнього підвищення.

«Негативний настрій українських імпортерів став головною причиною подорожчання: через останній обвал цін багато постачальників зазнали великих збитків і відмовилися працювати з томатом цього тижня», – наголосили експерти.

Зростання цін у господарствах Туреччини, звідки Україна імпортувала основний обсяг томату, стало ще однією причиною відмови імпортерів від поставок. Таким чином, до кінця тижня на ринку України утворився дефіцит імпортних томатів, який і послужив поштовхом до підвищення цін.

Аналітики підкреслили, що зараз в Україні імпортні томати коштують в середньому в 1,6 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Але гравці ринку не виключають, що цей продукт українському ринку почне дешевшати вже наступного тижня. Свою думку вони аргументують спадом торговельної активності в цьому сегменті відразу після свят.

Раніше ми писали, що в Україні зросли ціни на тепличні огірки.