UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні набули чинності нові правила оцінювання нерухомості

Вартість майна, яке українці захочуть продати, буде визначати комп'ютер. З суми, яку встановить машина, доведеться платити податки.

З 1 листопада в Україні набув чинності новий порядок оцінки майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, затверджений постановою Кабінету міністрів №231.

Згідно з новими правилами, тепер при здійсненні операцій з рухомим та нерухомим майном потрібно обов'язково отримувати оцінку його вартості. При цьому оцінювати вартість майна тепер можуть тільки фахівці зі спеціальним свідоцтвом.

Таку оцінку по всій країні можуть робити 1,5 тис. осіб, однак учасники ринку побоюються, що через поспішно проведену сертифікацію, яка суперечить закону, оцінку нових компаній може бути визнано недійсною у суді.

Слід підкреслити, що до 1 лютого 2014 року буде спеціальний перехідний період, під час якого діятиме оцінка, проведена також оцінювачами, які не отримали відповідної освіти.

На думку ініціаторів введення нових правил оцінки, вони повинні припинити зловживання на ринку і дозволять залучити додаткові кошти на соціальні програми.

Противники нововведення, серед яких в основному учасники ринку оцінки, запевняють, що з набуттям чинності нових правил на ринку нерухомості може виникнути колапс, пов'язаний із дефіцитом оцінювачів та суттєвим зростанням цін на їхні послуги.

Відзначимо, що нові правила повинні були набути чинності ще 1 серпня, але у той день уряд надав тримісячне відтермінування оцінювачам для перенавчання. !zn

Читайте також:

Нові правила оцінки майна призвели до переділу ринку

Спад на ринку іпотеки вдарить по українській економіці, - прогноз

Забудовники продають квартири за більш низькими цінами, ніж рекламують