UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні знову здорожчають цигарки

Наслідки виконання європейської директиви.

В Україні з початку року на 20% збільшився акциз на цигарки., відповідно, у 2023 році пропорційно збільшаться й ціни на сигарети. По це пише "Обозрєватєль".

Зазначається, що акциз на цигарки збільшився з 1 січня. Проте зараз курці подорожчання на собі ще не відчувають.

"Традиційно наприкінці року виробники та розповсюджувачі накопичують продукцію, щоб встигнути запастись дешевшим товаром. У лютому-березні запаси повністю вичерпаються, а ціни на цигарки злетять.", - йдеться в матеріалі.

Пачка найдешевших сигарет подорожчає щонайменше до 70 грн, за цигарки середнього класу доведеться платити на 14 грн більше – 74 грн, а ось преміум сегмент коштуватиме понад 92-95 грн за пачку.

Читайте також: З 11 липня електронні цигарки та кальяни заборонено курити в громадських місцях: деталі і штрафи

Нагадаємо, за минулий рік тютюнові вироби подорожчали на 6,97-15,65 грн (залежно від виробника). 

За словами  голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, подорожчання акцизу на цигарки відбувається поетапно та триватиме до 2025-го. Щороку акциз дорожчатиме на 20%.

Читайте також: Депутати заборонили в Україні продаж міцних та ароматизовнаих сигарет

У результаті в 2025-му акциз коштуватиме 90 євро за тисячу штук, а пачка найдешевших сигарет подорожчає до 101 грн.

Підвищення акцизів розпочалося ще кілька років тому. Це була одна з рекомендацій ЄС. Єврочиновники вважали, що Україні необхідно досягти цін на цигарки бодай мінімального рівня у Євросоюзі. Це має дозволити скоротити рівень контрабанди.

В Офісі президента озвучили також ідею заборони купувати цигарки за готівку. Усі транзакції хочуть проводити через банки, щоб їх можна було легко відстежити.