UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні знаходиться близько $49 млрд іноземного капіталу - Рада Нацбанку

Капітал в основному сконцентрований в галузях з швидким оборотом коштів.

На кінець минулого року в економіці України було $49 млрд іноземного капіталу, з якого $16 млрд було інвестовано в останні п'ять років, включаючи $3,2 млрд реінвестованого капіталу. Про це повідомив глава ради НБУ Богдан Данилишин на своїй Facebook сторінці.

Іноземний капітал переважно сконцентрований в галузях з швидким оборотом коштів, а не в виробництві. Більше 40% від усіх залучених інвестицій припадає на сфери торгівлі, фінансів, операцій з нерухомістю та телекомунікації. В машинобудування було вкладено всього 2% від загального обсягу іноземних інвестицій, в сільське господарство - 1,6%.

Відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в 2020 році склав $420 млн, в тому числі за рахунок збільшення прямих інвестицій резидентів за кордон і відтоку капіталу прямих інвесторів з України (мінус $98 млн). Для порівняння, в 2019 році приплив ПІІ в Україну склав $5,2 млрд.

Збиткова діяльність підприємств з іноземними інвестиціями стала причиною скорочення реінвестованих ними доходів у 2020 році на $1,2 млрд (в 2019 році + $3,3 млрд).

Обсяг виплат доходів від інвестицій на користь нерезидентів в 2020 році склав $7,9 млрд, однак баланс первинних доходів залишався позитивним за рахунок $12,1 млрд надходження на оплату праці.

Читайте також: Події навколо "Мотор Січі" не мають відношення до інвестиційного клімату в Україні – Кулеба

За даними Держстатслужби, капітальні інвестиції в Україні в третьому кварталі 2020 року скоротилися на 36,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, тоді як у другому кварталі спад склав 34,4%, а в першому - 35,5%.