UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зменшується вартість борщового набору: чому і скільки це триватиме

Коливань ціни на +50% не буде

Дефіциту овочів у цьому році не передбачається, а ціни на овочевий борщовий набір зменшуються. Морква, цибуля, капуста, буряк будуть дешевшати до збору нового врожаю, зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Читайте також: Ціна пішла вниз: в Україні подешевшав один з овочів борщового набору

Чому дешевшають овочі основного набору?

Після повномасштабного вторгнення в Україні суттєво скоротились посівні площі, а в деяких регіонах вони були зменшені до мінімуму. Внаслідок цього виник дефіцит овочів на ринку, що компенсувався високими цінами на овочеву продукцію. За спостереженнями Мінагрополітики, аграрії адаптувались до нових умов діяльності і почали вирощування на значних площах там, де менше ризиків – центральні та західні області, а також частково в південних областях. 

Зростання кількості овочів вплинуло на зменшення ціни. Саме тому ціни на овочі зменшились до оптимальних і наразі наближаються, на думку Тараса Висоцького, до собівартості.

Частково на зменшення ціни вплинула сприятлива погода – тепла і не засушлива у більшості регіонів. Завдяки позитивним очікуванням щодо великого врожаю, вартість запасів також стає меншою, проте коридор цін може не суттєво змінюватись.

В цілому вартість овочів може змінитись на 10-15% з урахуванням споживчої інфляції, проте раптового зростання чи зменшення ціни на 50-60% у цьому сезоні очікувати не варто.

Внаслідок теплої погоди, зростання пропозиції ранніх овочів, а також обмежену купівельну спроможність українців ціни на ранні овочі почали знижуватися. Почали дешевшати томати, огірки, кубовидні перці, рання капуста. Щоправда, зберігаються високі ціни на редис, цвітну капусту, броколі, кабачки.