UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запрацював закон, який наближає українську енергосистему до європейської

Документ передбачає сертифікацію операторів відповідно до вимог Третього енергопакета ЄС.

В Україні набрати чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі".

У п'ятницю, 14 травня, він був опублікований в газеті "Голос України".

Закон передбачає здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії відповідно до вимог Третього енергопакета Європейського Союзу.

Документ регулює питання сертифікації оператора системи передачі електроенергії за моделлю відділення ISO, яка передбачає, що оператор системи передачі користується майном, яке забезпечує цілісність об'єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі, при цьому зазначене майно залишається у власності держави.

Читайте також: Швидкий розвиток відновлюваної енергетики не гарантує енергетичний перехід — The Economist 

Закон вносить зміни і доповнення до Закону України "Про ринок електричної енергії", якими визначаються:

Закон вносить зміни до Господарського кодексу, якими передбачено, що регулятор при узгодженні інвестицій ОСП керується, зокрема, необхідністю забезпечення безпеки передачі електричної енергії, операційної безпеки ОЕС України. Вносяться зміни, згідно з якими об'єкти державної власності, що використовуються в процесі здійснення діяльності з передачі електричної енергії, закріплюються на праві господарського відання відповідному суб'єкту господарювання на підставі рішення суб'єкта управління і договору.

Президент України Володимир Зеленський 12 травня 2021 року підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі", який Верховна Рада прийняла 15 квітня 2021 року.

Раніше повідомлялося, що Україна за перші чотири місяці 2021 знизила експорт електроенергії в 2,6 рази (на 1 млрд 506,4 млн кВт-год), до 942 500 000 кВт-год, в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Також скоротився імпорт - в 1,8 рази (на 757,7 млн кВт-год) - до 946,9 млн кВт-год.

У напрямку Білорусі та РФ постачання в січні-квітні 2021 і 2020 рр. Чи не здійснювалися.

Міністерство енергетики відновило прогнозний баланс електроенергії на 2021. Очікується, що виробництво виросте на 4,9% в порівнянні з 2020 роком.