UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні встановилися рекордно високі ціни на кавуни

Зараз гурт на кавуни коливається на рівні 5 грн за кілограм, а в попередні роки ціна доходила до 1,5-2 грн за кілограм.

Сьогодні, 3 серпня, повідомляється, що українські виробники на початку серпня, незважаючи на сезонне зниження цін, відвантажують кавуни вартістю в три рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.

Про це повідомила директорка з розвитку української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

"Сезон місцевих кавунів в Україні наближається до свого піку. Через збільшення пропозиції на ринку ціни на "смугасту ягоду" опустилися до мінімального за сезон рівня. Однак, незважаючи на сезонне зниження цін, українські виробники на початку серпня відвантажують кавуни майже в три рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року", - сказала вона в коментарі "Інтерфакс-Україна".

Оптові ціни на кавуни в Україні коливаються в межах 4-6 грн/кг, а в 2019 році ягоду оптом продавали по 1,5-2 грн/кг.

Читайте також: Уряд прогнозує падіння ВВП у другому кварталі на 14%

За словами експерта ринку, на високі ціни вплинули несприятливі погодні умови 2020 року.

"Низькі температури повітря протягом усього травня і першої половини червня не тільки затримали сезон ранніх сортів кавунів на кілька тижнів, але і позначилися на врожаї більш пізніх сортів. Ті фермери, які незважаючи на прохолодну погоду (мінімальні нічні температури повітря в травні фіксувалися в межах 4-7 °С) все ж зважилися сіяти кавуни на початку травня, або частково втратили урожай, або отримали нерівномірні сходи. Відповідно, продукція на ринок сьогодні надходить нестабыльно", - пояснила директор з розвитку УПОА.

Зараз ціни на кавуни в Україні є максимальними за 5 останніх років.

Ціни, близькі до сьогоднішніх, були зафіксовані в 2018 році - 2,5-3,5 грн/кг. на початку серпня 2019 і 2016 роках кавун відвантажувався приблизно в одному ціновому діапазоні - 1,5-2 грн/кг, а в 2017 році середні оптові ціни були ще нижче - 1,5 грн/кг.

Раніше повідомлялося, що Мінекономіки прогнозує зростання ВВП у 2021 році на 4,6% при інфляції 7,3%.

Зростання експорту очікується на 2,9% в наступному і на 6,4% в 2022 році, тоді як зростання імпорту прогнозується на рівні 10,6% і 10% відповідно.

Дефіцит торгового балансу складе в 2021 році $10,4 млрд і $13,6 млрд в 2022-му.

Раніше ZN.UA писало, що в Україні є дещо вічне-це пошук національної ідеї. На жаль, найчастіше це процес, а не результат. Щоб український народ, який в минулому столітті не намагалися вбити голодом, в цьому столітті він повинен стати гарантом світової продовольчої безпеки. Детальніше у матеріалі Дмитра Кулеби "Годуй та владарюй".