UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні вперше за роки почав зростати видобуток газу

Незначне, але все ж таки зростання.

З середини 2021 року "Нафтогаз" вперше за три роки демонструє поки незначне, але все ж таки зростання видобутку газу. Про це повідомив голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

""Нафтогаз" вперше за три роки демонструє поки незначне, але все ж таки зростання видобутку газу. Ця позитивна тенденція спостерігається з середини 2021", - зазначив він.

За його словами, у грудні вдалося видобути для потреб українських споживачів (без урахування витрат на власні виробничі потреби) 1,1 млрд куб. м газу, це на 2,6 млн куб. м більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Відповідно, зростають і середньодобові показники видобутку - 38,3 млн куб. м у грудні 2021 проти 38,1 млн куб. м в грудні 2020 року.

Проте, з урахуванням падіння видобутку у першому півріччі, загалом річний видобуток природного газу у 2021 році склав 13,67 млрд куб. м, це майже на 3,97% менше, ніж у 2020.

Читайте також: Вітренко прямо назвав прізвища людей, які відповідальні за зниження видобутку газу в Україні

Нагадаємо, негативний тренд постійного падіння видобутку спостерігався в Україні з 2018. У 2018-19 роках компанія "Укргазвидобування", яка належить "Нафтогазу", провалила план до 2020 року по зростанню видобутку газу до 20,1 млрд куб. м. А в 2020 році скоротила видобуток українського газу на 5% в порівнянні з показниками 2019 року.

У той же час, за словами Юрія Вітренка, Україна цілком реально може стати незалежною від імпортних поставок газу протягом 3-5 років, і в тому, що останніми роками країна відсунулася від цієї мети, відповідальність лежить безпосередньо на трьох людях.

За словами Вітренка, падіння видобутку, яке останнім часом демонструє "Укргазвидобування", напряму пов'язане з керівництвом цією компанією Андрієм Фаворовим та відповідальним за цей напрямок в "Нафтогазі" - Отто Ватерландером. Обоє це креатури  колишнього глави "Нафтогазу" - Андрія Коболєва.