Другий тиждень поспіль на українському ринку спостерігається падіння цін на моркву. Однією з причин цієї ситуації стала відносно тепла погода, яка сприяє погіршенню якості продукції у сховищах. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Експерти зазначили, що фермери прагнуть якнайшвидше реалізувати моркву середньої та низької якості, що не може не позначатися на ціновій ситуації в цьому сегменті ринку.
Так, станом на 7 березня, оптові партії моркви надходили у продаж по 6-9 грн/кг ($0,16-0,24/кг), що в середньому на 12% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
«Знижувальний ціновий тренд у даному сегменті аграрії пов’язують зі збільшенням пропозиції моркви на ринку, оскільки ті господарства, які раніше утримувалися від продажів, наразі активно розпродають наявні обсяги», – йдеться у повідомленні.
Аналітики підкреслили, що при цьому на ринку продовжують бути присутніми великі обсяги некондиційних коренеплодів, що також чинить тиск на ціни, навіть якщо йдеться про продукцію високої якості.
Слід зазначити, що зараз ціни на моркву в середньому на 76% нижчі, ніж на початку березня 2023 року.
Експерти додали, що ціни на моркву в Україні зараз нижні у понад два рази ніж у Польщі, та практично у два рази, ніж у Молдові.
Також експерти прогнозують, що якщо негативні тенденції в сегменті цих коренеплодів матимуть місце і надалі, не виключено, що моркву в Україні продаватимуть дешевше, ніж у деяких східних країнах регіону.
Раніше ми писали, що в Україні подорожчав один з овочів борщового набору.