UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні подорожчали ціни виробників негазованих напоїв і пива – Держстат

Найбільше здорожчала вартість негазованої мінеральної води

В Україні зросли з початку року ціни виробників на напої, які входять у склад найпопулярніших споживчих товарів - мінеральну негазовану воду та пиво. Майже не змінилася вартість бренді та інших міцних напоїв. Про це повідомляє Держстат в оприлюдненому звіті щодо середніх цін виробників промислової продукції з січня по червень 2024 року.

Читайте також: Питна вода у пляшках: як її правильно зберігати

Статистика враховує ціни виробників у 10 тисячах літрів (дал) по таким видам напоїв як бренді, горілка, пиво, мінеральні газовані і негазовані води, безалкогольні напої. Ці ціни не є роздрібними і показують відпускну вартість товару від виробників.

Як показують дані статистики, найбільше зросли ціни на мінеральну негазовану воду. У січні середня вартість такої води у перерахунку на 1 літр складала 6,65 грн, а в липні – 7,25. Таким чином ціни на такі напої зросли на 9%. Ціни виробників на пиво зросли менше – на 3,4% з січня. Середня ціна за літр складає у липні 30,3 грн.

Середня ціна виробників за літр міцних та безалкогольних не мінеральних напоїв практично не змінилася:

Єдиний напій, який подешевшав у пропозиції виробників, хоча і на незначний відсоток – горілка з міцністю не більше 45,4%.

Як повідомлялось раніше, у Верховній Раді вважають за потрібне запровадження акцизів на безалкогольні солодкі напої. Ця новація, на думку авторів проєкту, додасть у бюджет приблизно 7,5 мільярдів гривень.