UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні почали діяти особливі правила трудових відносин на час війни

Закон покликаний дерегулювати та лібералізувати окремі умови трудових відносин в умовах воєнного стану для усунення кадрового дефіциту.

В Україні на період воєнного стану почали діяти особливі трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами.

Зміни були ухвалені законом №2136–IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", який був офіційно опублікований в газеті "Голос України" 23 березня та набрав чинності наступного дня після опублікування.

Закон покликаний дерегулювати та лібералізувати окремі умови трудових відносин в умовах воєнного стану для усунення кадрового дефіциту та нестачі робочої сили.

Що головного для роботодавців з найманими працівниками в Законі № 2136–IX:

Нагадаємо, раніше докладне роз’яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня надало Мінекономіки. Зокрема, у міністерстві розповіли про права мобілізованих та тероборони, правила дистанційки при переїзді працівників за кордон, надання відпустки у разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.