UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні планують податок на солодку воду – депутати говорять, що це турбота про здоров'я

На думку більшості депутатів комітету, відповідний акциз потрібно запроваджувати

Запровадження акцизів на солодку воду додасть в бюджет приблизно 7,5 мільярдів гривень. За відповідний законопроєкт, який отримав підтримку більшості депутатів комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.  

За даними, які письмово підтвердили в Міністерстві економіки, введення акцизу на солодкі напої стимулює зростання вартості відповідної продукції. За одним із проєктів передбачено зростання вартості приблизно у 2,5 рази. Вартість умовного напою зразка кока-коли в такому разі становитиме приблизно 100-150 гривень. За іншим проєктом закону, який наразі є тим, який підтримав профільний комітет, ціна зросте на 4 грн за літр.  

“Законопроєктом пропонується шляхом внесення змін до Податкового кодексу України віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою”, – повідомив Ярослав Железняк.  

“Дана законодавча ініціатива покликана сприяти захисту здоров’я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання населенням цукру та підсолоджувальних речовин. Законопроєктом N9032-1 пропонується:  

Платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв”, - зазначив у повідомленні очільник комітету з питань фінансів Данило Гетманцев.  

За інформацією очільника комітету, акциз на солодку воду використовують у національній системі оподаткування приблизно 50 країн світу.  

Як повідомлялось раніше, вчені з Університету Південної Кароліни, Медичної школи Гарварда, Університету Айови та інших інститутів провели дослідження, яке показало, що вживання навіть одного солодкого напою на день підвищує ризик розвитку раку печінки та смерті від хронічних хвороб печінки у жінок похилого віку.