UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні немає необхідності в обов'язковому декларуванні доходів - Мінфін

Порахувати фіскальний ефект від загального декларування складно.

В Україні немає необхідності вводити загальне обов'язкове декларування доходів. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, доходи українців переважно незначні. До того ж закон про добровільне декларування визначає ліміти коштів і майна, які не потрібно декларувати.

"Мотивація спочатку повинна мати позитивний контекст: ти декларуєш і вільно можеш розпоряджатися своїми доходами. А далі - непрямі методи, і це міститься в перехідних положеннях закону. Якщо не задекларував, далі можуть бути питання: де саме ти отримав ті чи інші доходи... Це вже інша історія про інші способи оподаткування", - зазначив Марченко, передає "Інтерфакс-Україна".

Голова Мінфіну не зміг назвати фіскальний ефект від загального декларування.

"Жодної цифри не скажу. Немає поки достатньо підстав прорахувати. Різні експерти дають різні оцінки. Я не хочу виступати просто експертом... Ми б хотіли, щоб це були мільярди. У нас завжди мова йде про мільярди. Мільйони - це для нас нецікаво. Але це не фіскальна історія... це вікно можливостей, щоб задекларувати кошти. Тому якщо хтось сумнівається, раджу задекларувати", - підкреслив він.

Читайте також: Зеленський ветував закон, який послабив відповідальність за брехню в деклараціях

Як повідомлялося, Верховна Рада 15 червня ухвалила поданий президентом України Володимиром Зеленським пакет законів для впровадження податкової амністії.

Про варіанти ставок інших законопроектів по податковій амністії читайте в тексті - «Не ховайте ваші грошики по банках і кутах!». І в статті Людмили Симонової "Добровільно-примусове декларування для бідних".