UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НБУ мають намір спростити процедуру обміну валют для фізичних осіб

У Нацбанку обговорюють можливості дебюрократизації процедури валютообмінних операцій.

В Нацбанку України мають намір спростити процедуру валютообмінних операцій для приватних осіб, усунувши вимогу пред'явлення громадянами паспортів при процедурі обміну валют.

Відповідну заяву 9 квітня зробив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко. За його словами, у відомстві розглядають можливість дебюрократизації процесу купівлі-продажу валюти на суму до 150 тисяч гривень. Зокрема, від банків не будуть вимагати складання ксерокопії підтверджуючих собу документів.

23 вересня 2011 року Нацбанк зобов'язав банки та пункти валютного обміну вести обов'язкову ідентифікацію фізичних осіб, що ведуть валютний обмін. Громадяни, що обмінювали валюту, зобов'язувалися надавати банкам паспорти.

Читайте також: НБУ зміцнив офіційний курс гривні до 25,62 грн/долар

Як повідомлялося раніше, у жовтні минулого року національний банк вирішив встановити до небанківським установам, що займаються обміном валют, такі ж вимоги щодо прозорості структури власності, які встановлені для банків. Відтепер валютні компанії повинні будуть назвати всіх своїх бенефіціарів.

Крім цього, в інтерв'ю для ZN.UA глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заявмулу про бездіяльність правоохоронців у боротьбі з нелегальними обмінниками. За її словами, всі списки таких закладів давно передані Нацбанком до правоохоронних органів, але ті не діють. Незважаючи на це, МВС, Генпрокуратура та СБУ в один голос заявили ZN.UA, що не отримували жодних заяв, документів та іншої інформації від Нацбанку про нелегальних пунктах обмін.

Як повідомлялося раніше в статті Юлії Самаевой "Поки "девал" не клюне, Київ не перехреститься" для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна", в даний момент Нацбанк разом з Мінфіном обговорює можливість лібералізації роботи офіційних "обмінок" і комбанків, щоб хоч щось протиставити чорного ринку.