UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НАЗК заявили про незаконність призначення Вітренка головою «Нафтогазу»

14 червня  Новіков вніс до Кабміну припис про усунення порушень ст. 26 ЗУ «Про запобігання корупції».

Розпорядження Кабінету міністрів про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" та контракт з ним мають бути скасовані як незаконні. Про це йдеться в приписі голови НАЗК Олександра Новікова.

В НАЗК нагадують, що побудова ефективної системи корпоративного управління державними компаніями — одна з головних умов протидії корупції в Україні. Крім того, це одна з ключових рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку, яка наразі проводить моніторинговий онлайн-візит до України.

"З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції»)", - йдеться в приписі. 

НАЗК провело моніторинг дотримання цих вимог закону колишнім заступником міністра енергетики України Юрієм Вітренком, який наразі обіймає посаду голови правління НАК «Нафтогаз України» і встановвив порушення згаданої норми закону.

"Під час виконання повноважень заступника міністра (в. о. міністра енергетики) в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України", - зазначають у НАЗК. 

Зокрема:

У зв'язку з цим 14 червня Голова НАЗК Олександр Новіков вніс до Кабміну припис про усунення порушень ст. 26 ЗУ «Про запобігання корупції». Згідно з документом вимагається скасувати як незаконні п. 8 та 9 розпорядження Уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України», а також вимагається вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконного.

Читайте також: Вітренко визнав своє призначення в "Нафтогаз" "невідповідним західним стандартам"

Що за революцію в енергетиці затіяв Офіс президента? У чому причина демаршу зі звільненням Коболєва та призначенням Вітренка? Чому ОП створює купу проблем для держави, а далі їх лише примножуватиме? Читайте у статті Юлії Самаєвої «Віялові відключення совісті».