UA / RU
Підтримати ZN.ua

В МЗС назвали шантажем слова Путіна про додатковий газ після сертифікації "Північного потоку-2"

Там чекають на реакцію Німеччини. 

Президент Росії Владімір Путін заявив, що країни, які будуть брати участь в сертифікації "Північного потоку-2", можуть розраховувати на додаткові поставки газу. В МЗС України таку заяву вважають шантажем, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу

"Це – шантаж, це – використання газу як зброї у міжнародних відносинах. У спільній заяві США та Німеччини щодо "Північного потоку-2" зазначено наступне: якщо Росія почне використовувати газ як зброю у міжнародних стосунках, то Німеччина почне вживати заходи у відповідь", - сказав Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що зараз наша країна чекає на реакцію ФРН. 

Він нагадав, що позиція України щодо цього питання однозначна - оператор ГТС України вже подав заявку на сертифікацію. 

"І ми очікуємо на позитивне рішення. Безумовно, ми чули від ЄС, що до  "Північного потоку-2" буде застосовано третій енергетичний пакет. Всі ці елементи повинні надіслати Росії чіткий сигнал, що російський шантаж газом не просто є неприпустимим, а завжди отримуватиме гідну відсіч об'єднаної Європи", - додав міністр.

Читайте також: Путін підтвердив свій шантаж газом для сертифікації оператора "Північного потоку 2"

Раніше видання Bloomberg писало про те, що РФ чітко дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови, якщо європейський регулятор схвалить сертифікацію оператора "Північного потоку-2".

Чи вдалося президенту України Володимиру Зеленському переконати німецьких можновладців змінити позицію щодо «Північного потоку-2» , читайте у статті Володимира Кравченка «Меркель не повернула назад «Північний потік»». Як Джо Байден повертає відносини Німеччини та США до «нормальності» і до чого тут російський газ, читайте в статті Олексія Їжака «Байден і Меркель задекларували нові відносини» у ZN.UA.