UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС обирають з поміж трьох варіантів фінансової підтримки України — Politico

Очікується, що вибір буде зроблено у четвер на зустрічі міністрів фінансів країн Євросоюзу.

Україна потребує значних фінансових вливань ззовні для підтримки економіки та відновлення в умовах війни. Одним з головних донорів коштів у цьому питанні повинен стати Євросоюз. Єврокомісія вже представила на розгляд членів об’єднання три варіанти фінансування України у найближчому майбутньому. Їх буде розглянуто 3 листопада під час зустрічі міністрів фінансів країн ЄС, повідомляє Politico.

За інформацією джерела, перший варіант надання коштів Україні полягає в тому, щоб позичити гроші під так званий запас міцності, або різницю між максимальною сумою, що блок може залучити від країн ЄС, і фактичними витратами Євросоюзу. Його вважають найвигіднішим, але він потребує згоди всіх країн ЄС та Європейського парламенту, а також внесення змін до нормативних актів Євросоюзу.

Другий варіант — це надання країнами бюджетних гарантій Єврокомісії. Ця схема залучення коштів використовується зараз. Але, згідно з новими умовами, члени ЄС повинні будуть покривати 100% суми, а не 61%, оскільки іншого бюджетного покриття в бюджеті ЄС не залишилося. Такий сценарій може уповільнити допомогу на кілька місяців.

Третій варіант є аналогічним до другого, але без національних гарантій. У цьому випадку, в разі нестачі коштів, Єврокомісія повинна буде скоротити заплановані витрати ЄС та запозичувати й надавати кредити на зворотній основі. 

Повідомляється, що під час зустрічі глав мінфінів країн ЄС у четвер із цих трьох варіантів буде обрано найбільш вдалий, після чого, на наступному тижні, його буде розглянуто детально.

Читайте також: Президент України закликав країни ЄС створити фінансовий "Рамштайн"

Раніше повідомлялося, що для покриття значної частини бюджетного дефіциту України на наступний рік ЄС надасть близько 18 млрд євро.

Як і у випадку із зовнішньою військовою допомогою, що забезпечує перемогу у війні, фінансові ресурси для розвитку економіки України також перебувають за межами країни. Звідки їх залучити, розказує Андрій Гайдуцький у тексті «Де взяти гроші для економіки України».