UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд запропонував почати пенсійну реформу з 1 липня 2017 року

Страхова виплата на пенсію в перший рік складе 2% від зарплати і буде підвищуватися до 5% до 2020 року.

У Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроект N4608 про пенсійну реформу.

Законопроектом пропонується ввести з 1 липня 2017 року для громадян, які не досягли пенсійного віку, виплату страхових внесків до другого рівня пенсійної системи.

"Розмір страхового внеску в перший рік складе 2 відсотка і щорічно буде збільшуватися на один відсоток до досягнення в 2020 році 5 відсотків", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Пропонується також удосконалити солідарну систему шляхом звільнення її від невластивих виплат, зокрема, пов'язаних з фінансуванням пенсій, призначених на пільгових умовах і за вислугу років.

Пропонується ввести з 1 липня 2017 накопичувальну систему пенсійного страхування для окремих категорій осіб молодше 35 років з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці і тих, хто працює на посадах, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також незалежно від віку - для державних службовців.

Як писало ZN.UA в Україні одна з найвищих у світі частка перерозподілу видатків на пенсійне забезпечення у структурі ВВП, але мінімальна пенсійна виплата не перевищує 50 дол. і є найнижчою в Європі. Солідарний рівень вже кілька років є практично банкрутом, а у добровільного накопичувального немає жодних шансів розвиватися за відсутності цивілізованого соціального діалогу в суспільстві щодо цього питання.