UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд запитали про підвищення виплат при народженні дитини. Кабмін відповів про роботу матерів

Про збільшення суми допомоги в міністерстві не згадували.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович заявила, що уряд може переглянути підхід до формату виплати допомоги при народженні дитини, але жодним словом не обмовилась про її можливе збільшення.

Під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді у п’ятницю, 11 жовтня, прем’єр-міністру Денису Шмигалю поставили запитання щодо відповідності щомісячних виплат на дитину у розміні 860 гривень сучасним реаліям.

Допомога при народженні дитини в Україні складає 41 280 грн. З неї одноразово при народженні виплачують 10 320 грн, а потім впродовж трьох років по 860 гривень щомісячно.

«Розстрочка на три роки цієї суми, можливо, є не дуже вдалим рішенням. Тому, давайте подумаємо, що ми зробимо з цією сумою, яка є одноразовою при народженні дитини», - сказала Жолнович.

При цьому вона додала, що  додатково важливо говорити про швидку «професіоналізацію матері».

«Важливо не залишити її у ситуації, коли вона змушена перебувати три роки з дитиною вдома, і таким чином потім не має можливості виходити на роботу і потребує повної перекваліфікації. Давайте ми подумаємо, яким чином допомогти нашим матерям», - заявила Жолнович.

Читайте також: Виплати для матері дитини з інвалідністю: який їх розмір

Зазначимо, що згідно з проєктом державного бюджету на 2025 рік, наступного року передбачено скорочення соціальних видатків на 50 млрд грн до 420,6 млрд грн. Також не передбачено підвищення мінімальної заробітної плати та, відповідно, інших соціальних стандартів. У документі пропонують встановити з 1 січня 2025 року мінімальну заробітну плату на рівні 8 тисяч гривень, як і цьогоріч. Більше читайте у статті Тетяни Богдан "Бюджет-2025: основні показники і вектори змін".