UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд скасував критичний імпорт товарів — депутат

Підставою стало прийняття закону, відомого як "скасування на безмитне ввезення євроблях". 

Кабінет міністрів України скасував список критичного імпорту на товари, повідомив у четвер, 7 липня, народний депутат із партії «Голос» Ярослав Железняк.

«Кабмін скасував критичний імпорт на товари . Але для імпорту послуг обмеження ще продовжують діяти в частковому обсязі», - написав він в Telegram.

Нагадаємо, що з початком війни Національний банк України обмежив валютні платежі за кордон та дозволив оплати лише за переліком критичного імпорту, що був затверджений постановою Кабінету Міністрів.

Водночас прийнятий у червні закон № 7418 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування», який з 1 липня уже набув чинності, створив підстави для скасування Переліку товарів критичного імпорту.

Список товарів критичного імпорту переглядався в бік збільшення 18 разів, оскільки цього потребував український бізнес і практично всі зміни до постанови про критичний імпорт були зроблені на підставі звернень українських компаній. Сьогодні список товарів критичного імпорту містить близько 90% від усіх товарних категорій.

Що ще важливого, окрім митного регулюванні для імпортних автомобілів, може принципово змінитися завдяки закону №7418, відомому всім скасуванням безмитного ввезення авто в Україну, пояснює Тетяна Ященко у тексті «Зміни для імпортера. До чого готуватися?».