UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд планує покращити систему аудиту до загальносвітових стандартів: що пропонують

Зміни у податкових стандартах хочуть запровадити через електронний обмін даними. 

Кабінет міністрів України хоче отримати позитивну оцінку Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей. Про такі плани йдеться у Національній стратегії доходів на 2024-2020 роки, яку оприлюднено на урядовому порталі.

Читайте також: Місцями – з проясненнями: як податківці полюють на «паливні» податки

"Виконати всі інші необхідні умови для приєднання України до автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності (CRS) та звітами в розрізі країн (CbC Reports)", - задекларовано в документі.

В Міністерстві фінансів раніше пояснили, що з 2019 року Глобальним форумом було розпочато партнерську перевірку України з питань дотримання стандарту EOIR, який встановлює єдині умови для створення запиту про надання певної інформації та її обмін на підставі податкових конвенцій. Цей стандарт є обов’язковим для понад 160 учасників Глобального форуму.

Читайте також: Податок на нерухомість: скільки треба платити у 2024 році

Перевірка проходить у два етапи. На першому етапі аналізується відповідність законодавства держави стандарту (цей етап Україна подолала). На другому етапі представники держав-партнерів здійснюють візит до країни, що перевіряється, та аналізують, чи дотримуються податкові органи вимог стандарту на практиці. За результатом другого етапу перевірки державі присвоюються оцінка (рейтинг), що визначає, чи є держава прозорою у питаннях оподаткування та співпраці з державами-партнерами. Оцінки Compliant (відповідає) та Largely Compliant (відповідає значною мірою) свідчать про те, що держава вважається прозорою.

Читайте також: Гетманцев прокоментував нібито запровадження 18% податку на перекази з картки на картку

24 червня 2021 року Глобальний форум ОЕСР опублікував звіт про завершення першого етапу перевірки України. У ньому викладені зауваження та рекомендації, які потрібно врахувати для отримання задовільної оцінки (рейтингу) з питань дотримання стандарту обміну інформацією за запитом EOIR.

Відповідно до рекомендацій, Україні потрібно забезпечити:

Наразі в Національній стратегії доходів на 2024-2030 роки йдеться про те, що в чинній системі організації перевірок проблеми можна усунути через інструмент електронного аудиту - Standard Audit File – Tax, SAF-T, розроблений ОЕСР. Він містить експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за певний період.

Нагадаємо, що у Міністерстві фінансів України відреагували на чутки про нібито запровадження оподаткування будь-яких надходжень на банківські картки фізичних осіб. Там наголосили, що в тексті Національної стратегії доходів 2024-2030 років, з посиланням на яку розповсюджується подібна інформація, такі заходи не передбачені.