UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд має намір узаконити примусове вилучення земель для будівництва доріг

Суд прийматиме рішення за правилами спрощеного позовного провадження.

Кабмін запропонував дозволити примусове платне вилучення земельних ділянок у їхніх власників, якщо з'явиться громадська потреба для будівництва автомобільних доріг та інших об'єктів дорожньої інфраструктури. Про це йдеться у тексті законопроекту на сайті ВР.

При цьому якщо з власником земельної ділянки та нерухомості, що перебуває на ній, протягом одного місяця згоди не досягається, будуть звертатися до адміністративного суду з позовом про платне примусове відчуження об'єктів.

Уточнюється, що суд прийматиме рішення щодо відповідних спорів за правилами спрощеного позовного провадження протягом одного місяця з дня надходження позовної заяви.

Читайте також: Суд зобов’язав Антимонопольний комітет розслідувати зв'язок «Укравтодору» з дорожнім картелем

На думку ініціаторів законопроекту, неефективність існуючого механізму вилучення та викупу земельних ділянок істотно впливає на будівництво великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва протяжністю 150 км.

Нагадаємо, що «Укравтодор» шукає підрядника, щоби освоїти рекордну суму грошей на будівництві Великої кільцевої дороги навколо Києва. На будівництво Великої кільцевої дороги планується витратити більше грошей, ніж у США, Німеччині та Китаї.

2020 року в Україні реалізували проект "Велике будівництво", на який передбачили 5,5 млрд доларів бюджетних коштів. Про те, куди розтратили кошти та що побудували, читайте у матеріалі    Юлії Самаєвої     «Велике будівництво» здорової людини    та у статті    "Під омофором Зеленського з Шефіром"