UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уповільнення росту економіки РФ підштовхне інші ринки, що розвиваються - Bank of America

Зростання економік посилитися в поточному році через несподіваний фактор, прогнозують експерти Bank of America.

Економіка Росії, як і раніше буде перебувати в рецесії, темпи скорочення ВВП сповільняться до 0,5 % з 3,7 %, говорить глава департаменту глобальних економічних досліджень Bank of America (BofA) Альберто Адес, повідомляє в понеділок, 8 лютого, агентство Bloomberg.

За словами Адеса, річне зростання emerging markets складе в 2016 році 4,2% проти 4% у минулому році.

"Росія допомагає країнам, що розвиваються в цілому, оскільки вона не стоїть на шляху їх зростання", - сказав Адес.

Згідно з консенсус-прогнозом 38 економістів, річний спад російського ВВП складе 0,8%, що збігається з поточним актуальним прогнозом Мінекономрозвитку РФ.

Агентство відзначає, що зараз Росія намагається оговтатися від спаду ВВП 3,7 % в минулому році. Падіння цін на нафту і санкції, пов'язані з конфліктом в Україні, "душать" економіку РФ, викликаючи відхід інвесторів і падіння споживчого попиту. Крім того, падіння цін на "чорне золото" опустило рубль до рекордно низького рівня в січні, що і відбилося в невтішних прогнозах експертів для російської економіки.

Британська компанія Barclays Plc. також прогнозує збільшення зростання на ринках, що розвиваються, у 2016 році - в середньому він становитиме 4,3% проти 4,1% в 2015 році.

Читайте також: Дешева нафта для світової економіки швидше вигідна, ніж навпаки - FT

Видання The Economist писало, що російська економічна криза переростає з гострої в хронічну. МВФ прогнозує Росії скорочення економіки ще на 1% в цьому році. Російські чиновники почали похмурі розмови про "нову реальність", визнаючи, що їхня орієнтована на експорт енергоносіїв модель економіки себе вичерпала. Водночас, Росія навряд чи зіштовхнеться з такими ж гострими проблемами, які обвалилися на неї в 2014-му.

Раніше на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Екс-глава Мінфіну Олексій Кудрін попередив мешканців Росії про новий пік кризи. Його турбує зниження інвестицій, які зазвичай дозволяють зробити заділ на майбутнє.