UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укрзалізниця" закупила комплектуючі, які фігурують у справі НАБУ

Загальна вартість продукції становить понад 200 млн гривень.

Філія "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" результатами тендеру 18 серпня уклала низку угод з ТОВ "Крендлз". Згідно даним системи "Прозорро", мова йде про постачання стрілочних переводів, башмакоскидачів та зрівнювальних пристроїв на 204,11 млн гривень.

"По двом лотам на стрілочні переводи Р65 марки 1/11 та з'їзди перехресні типу Р65 марки 2/6 торги було відмінено через претензії "Укрзалізниці" до супровідних документів на товари в обох учасників. По решті торги пройшли за однаковим сценарієм", - зазначають журналісти "Наших грошей".

Так, участь у тендері взяли лише ТОВ "Крендлз" та ТОВ "Дніпрозалізничпостачання". При цьому перший учасник в усіх випадках знижував стартову заявку на 0,5%, що дозволяло перемогти єдиного конкурента, який навіть не намагався знизити ціни. Таким чином ТОВ "Крендлз" вперше виграло державний тендер. Загальна економія на цих торгах у порівнянні з очікуваною ціною залізниці становить менше 1%.

При цьому на торги дніпропетровські підприємства вийшли з продукцією одного виробника – ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод". Продукція заводу й раніше розігрувалась на торгах "Укрзалізниці", але за меншими цінами. Зокрема, стрілочні переводи Р65 порівняно з попередніми торгами подорожчали на 15%.

Найдешевші ціни були отримані на тендері 2015 року, в якому брали участь два виробники – ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" бізнесмена Загіда Краснова і ТОВ "Трансінвест Холдинг" Ріната Ахметова.

Переможець тендеру 2016 року – фірма ТОВ "Арго", підняла ціни на 10-20%. Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) порушило кримінальне провадження по тій закупівлі, оскільки "прокладка" виставила на торги продукцію Дніпропетровського стрілочного заводу на 20% дорожче від ціни виробника.

Крім того, ТОВ "Дніпрозалізничпостачання" та ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" й раніше фігурували у кримінальному провадженні, відкритому Генарльною прокуратурою України за фактом закупівлі залізницею стрілочних переводів у 2014 році. Та згодом безперешкодно продовжили брати участь у тендерах.

Раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв'ю DT.UA заявив про те, що менеджмент "Укрзалізниці" здійснює закупівлю палива та комплектуючих для потреб компанії за необґрунтовано завищеними цінами, у той час як тендери на закупівлі проводяться з порушеннями.

Також співробітники Служби безпеки України встановили факт закупівлі та експлуатації співробітниками Департаменту локомотивного господарства неякісної продукції майже на 100 млн гривень.