UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і Росія зробили перший крок до зниження ціни на газ

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і голова російського газового держмонополіста ВАТ "Газпром" Олексій Міллер провели у Москві переговори з питань газової сфери.

Про це повідомляє прес-служба Міненергоугля у четвер, 28 квітня.

"Сторони обговорили питання стратегічного партнерства та взаємовигідних двосторонніх відносин у газовій сфері", - йдеться у повідомленні відомства. Подробиці переговорів не розкриваються.

Згідно з наданою інформацією, Україна і Росія домовилися про наступний раунд переговорів у середині травня 2011 року, який пройде після додаткових консультацій на рівні робочих груп.

Нагадаємо, як повідомляло раніше ZN.UA, сьогодні починає роботу українсько-російська переговорна група, мета якої - оптимізація існуючих домовленостей у газовій сфері, а саме зниження ціни на імпортований газ для України.

Домовленостей про створення групи, що покликана ліквідувати несправедливі щодо України умови ціноутворення на газ, закладених в угоду між НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром» у 2009 році, було досягнуто під час переговорів президента України Віктора Януковича і президента Росії Дмитра Медвєдєва в Києві 26 квітня.

За інформацією ZN.UA, під час переговорів з главою Української держави Д.Медвєдєв сприйняв інформацію про несправедливість існуючих умов ціноутворення на газ. Згідно з поданими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів України, у IV кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 дол з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з іншого - ПДВ і транспортування.

За даними джерел ZN.UA, позиція української сторони під час роботи переговорної групи буде полягати у наступному: «Справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ». Мова також може йти про зниження коефіцієнта за обсяг споживаного газу, про сезонні знижки, а також про зміну тарифу за зберігання.

Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку. З січня 2009 року по сьогодні базову ціну у формулі визначено в розмірі 450 дол. Українська сторона вважає, що об'єктивна базова ціна у формулі мала складати 179 дол за тисячу кубометрів.

Як повідомлялося, українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ. Зокрема, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 дол за тисячу кубометрів. «Газпром» відповідав на це, що не бачить підстав для перегляду формули ціноутворення.