UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна зіткнулася із серйозними труднощами з виконанням бюджету та здійсненням планових виплат у рахунок погашення зовнішнього боргу — експерт

В поточному році держава має виплатити близько 6,5 млрд. дол., а в 2019-му - 6,3 млрд.

В І півріччі 2018 р., вперше після 2015-го, Україна зіткнулася із серйозними труднощами з виконанням бюджету та здійсненням планових виплат у рахунок погашення і обслуговування зовнішнього боргу. Так, в поточному році держава має виплатити близько 6,5 млрд. дол., а в 2019-му - 6,3 млрд.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Богдан, доктор економічних наук, зав.відділом державних фінансів Експертно-аналітичного центру "Оптима". За її словами, згідно з початковими планами Уряду, для рефінансування таких виплат у 2018 році Мінфін і НБУ мали намір залучити приблизно 6 млрд дол. зовнішнього фінансування, включаючи транші кредиту МВФ, надходження від єврооблігацій, макрофінансової допомоги ЄС та позик Світового банку.

"Фактично ж за І півріччя Урядом було отримано лише 0,1 млрд дол. зовнішнього фінансування до спеціального фонду бюджету. Проблеми із залученням зовнішнього фінансування в І півріччі пояснюються зупинкою програми МВФ і неможливістю отримання позичкових коштів від ЄС та Світового банку без відновлення співробітництва з Фондом, а також надзвичайною дорожнечею (або фактичною недоступністю) зовнішнього комерційного фінансування в умовах заморожування програми МВФ, - зазначає експерт. - Майже нульове залучення зовнішнього позичкового фінансування та невиконання доходної частини мають своїм наслідком неповне фінансування видатків держбюджету. Так, за січень-травень 2018 р. видатки загального фонду бюджету було недофінансовано на 36,3 млрд грн. або на 9,3% порівняно з плановими. Поки що Міністерство фінансів в ручному режимі скорочує обсяги бюджетних асигнувань, але неотримання прогнозованих обсягів зовнішнього фінансування до кінця року зробить неминучим секвестр держбюджету. Скорочення держвидатків в умовах кволого відновлення економічної активності після глибокої кризи 2014-2015 рр. стане чинником пригнічення економічної діяльності та поглиблюватиме соціально-демографічну кризу в країні".

Детальніше про примарну макрофінансову стабілізацію в Україні читайте в матеріалі Тетяни Богдан "Зовнішня фінансова вразливість як передвісник майбутніх криз" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".