UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відмовиться від радянських техстандартів у 2016 році

Рішення прийнято в рамках виконання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Науково-технічна рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі ухвалив рішення про підготовку до початку скасування технічних стандартів СРСР з 1 січня 2016 року, повідомляє прес-служба відомства.

Рішенням передбачено поступову відмову від технічних стандартів, прийнятих до 1992 року, а також розробка і впровадження півтори тисячі нових національних техстандатров, гармонізованих із стандартами Європейського Союзу.

Аналіз радянських ГОСТів та розробка нових стандартів покладені на центри стандартизації, метрології і сертифікації.

Науково-технічна рада при Мінекономіки також запропонував ввести перехідний період для зниження ризиків при здійсненні метрологічну діяльність з моменту набуття чинності нового закону "Про метрологію та метрологічну діяльність" 1 січня 2016 року.

Крім того, у міністерстві планують привести нормативну базу у відповідність з новим законом, провести інформаційно-роз'яснювальну роботу в регіонах, спрямовану на ефективне впровадження законодавства та нових стандартів, які сприяютимуть виходу українських виробників на європейський ринок.

Читайте також: Могеріні їде в Київ допомогти українському бізнесу євроінтегруватися

Верховна Рада України і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію 16 вересня 2014 року. Політична частина Угоди про асоціацію України і ЄС вже діє, економічна має запрацювати з 2016 року.

15 січня 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про технічних регламентах та оцінки відповідності", який поступово приведе українське законодавство та стандарти до європейських.