UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна приєдналася до позову в СОТ з приводу утилізаційного збору в Росії

Україна, Китай, США, Туреччина, та Японія приєдналися до позову Євросоюзу в СОТ щодо утилізаційного збору на автомобілі, введеного Росією.

Російська сторона отримала повідомлення від Китаю, США, Туреччини, України і Японії про те, що вони приєднуються до консультацій в рамках СОТ утилізаційного збору на автомобілі, ініційованих Євросоюзом, повідомляє агентство "Прайм" з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

Росія 9 липня отримала від ЄС офіційне повідомлення про початок консультацій щодо правомірності стягнення нею утилізаційного збору при імпорті автомобілів. Цей позов до Росії став першим з моменту її приєднання до СОТ в серпні 2012 року.

Правила СОТ відводять учасникам спору 60 днів на мирне врегулювання проблеми. Через 60 днів заявник має право вимагати формування третейської групи, яка готує доповідь спеціального органу з вирішення суперечок. Втім і після цієї дати у сторін буде не одна можливість врегулювати ситуацію в досудовому порядку - за процедурами СОТ судовий розгляд може відбутися більш ніж через рік.

Нагадаємо, Росія з 1 вересня 2012 року ввела утилізаційний збір на легкові та вантажні автомобілі, які випускаються на території РФ або ввозяться з інших країн (крім країн Митного союзу), базовий розмір збору становить 20 тис. рублів. Втім, передбачені винятки, якими скористалися всі основні російські виробники - у результаті вони не платять утилізаційний збір.

Росія ввела утилізаційний збір з метою захисту вітчизняних автовиробників після зниження мита на імпортні автомобілі в рамках вступу в СОТ. Євросоюз жорстко розкритикував введення РФ утилізаційного збору, ця тема багато разів піднімалася на двосторонніх переговорах всіх рівнів. !zn

Читайте також:

Росія ввела утилізаційний збір з автомобілів: для України винятків не буде

Євросоюз висловив невдоволення утилізаційним збором Росії

Євросоюз пригрозив Україні санкціями за введення утилізаційного збору

Японія готує санкції проти України через спецмита на імпорт авто