UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна планує накопичити у ПСГ 14-16 млрд куб. м газу до опалювального сезону

"У нас планується, щоб до початку опалювального сезону у ПСГ, як мінімум, було 14-16 млрд куб. м газу", - сказав він, уточнивши, що основний обсяг газу забезпечить НАК "Нафтогаз України".

Україна планує до початку опалювального сезону 2013/2014рр накопичити у своїх підземних сховищах 14-16 млрд куб. м газу.

Про це повідомив журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький в Києві у середу, 26 червня.

"У нас планується, щоб до початку опалювального сезону у ПСГ, як мінімум, було 14-16 млрд куб. м газу", - сказав він, уточнивши, що основний обсяг газу забезпечить НАК "Нафтогаз України".

Ставицький також підтвердив, що Кабмін дійсно прийняв рішення, згідно з яким приватним видобувним компаніям доведеться направляти 50% видобутого газу на зберігання у ПСГ до початку опалювального сезону. "Рішення таке прийнято. До 15 жовтня (потрібно віддавати на зберігання - ред). Після 15-го вони вже можуть те, що завантажили, - відбирати. Ніякої дискримінації немає", - сказав він.

Відзначимо, що в пояснювальній записці до проекту рішення за підписом Ставицького додаткові обсяги закачування газу в ПСГ оцінювалися в розмірі близько 1 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, в минулому році до початку опалювального сезону 2012/2013 (традиційно починається у жовтні) Україна накопичила у ПСГ 20,7 млрд куб. м газу. З початку сезону відбору газу (1 жовтня 2012 року по 15 квітня 2013 року з ПСГ було відібрано 14,3 млрд куб. м.

Сезон завантаження газу у підземні сховища традиційно починається 15 квітня. За останні три роки спостерігається спад в обсягах закачування газу у ПСГ: якщо в 2011 році запаси становили 10,8 млрд куб. м газу, то 15 квітня 2013 року - всього 6 млрд кубометрів.

Згідно з прогнозним балансом на 2013 рік, завантаження газу в ПСГ планується на рівні 8,4 млрд куб. м, з яких 5,5 млрд куб. м повинен скласти газ власного видобутку, ще 2,955 млрд куб. м - імпортний газ.

Як відомо, газотранспортна система України володіє найбільшими підземними газосховищами (13 ПСГ загальною активною ємністю близько 32 млрд куб. м), що дозволяють в літні періоди створювати запаси газу для пікових ситуацій у зимовий період. Зокрема, 12 ПСГ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій якого належить НАК.

У попередні роки до початку опалювального сезону Україна накопичила у ПСГ близько 22-25 млрд куб. м газу, не в останню чергу для гарантії безперебійного транзиту в ЄС, а також забезпечення газом українських споживачів. Але в 2012 році Україна відмовилася допомагати Росії забезпечувати стабільний транзит за свій рахунок: "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" самому потурбуватися про резервний запас газу, адже саме з ним покупці (країни ЄС, СНД, Туреччина тощо) уклали контракти на безперебійне постачання газу. !zn

Читайте також:

Україна не поспішає закачувати російський газ у свої сховища

Євросоюз хоче використовувати українські підземні сховища газу

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров