UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна підписала з країнами ЄС меморандум про інтеграцію газового ринку

Меморандум підписали представники Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Албанія, Македонії та Сербії.

Україна і 14 інших країн Європейського Союзу, Енергетичного співтовариства підписали в Дубровник (Хорватія) меморандум про інтеграцію газового ринку і диверсифікацію джерел постачання газу.

Згідно з підписаним документом, сторони прискорять темп будівництва відсутніх ланок газової інфраструктури, а також будуть працювати над оптимізацією використання існуючої інфраструктури, зокрема, для реверсних поставок.

"Ряд інфраструктурних проектів, таких як Транс-Адріатичний газопровід (ТАР), СПГ-термінал в Хорватії і системи видачі з нього, посилення систем в Болгарії і Румунії, інтерконектори між Грецією і Болгарією, а також між Сербією і Болгарією були визначені як пріоритетні в плані дій, доданому до меморандуму", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

В ЄК відзначають, що сторони меморандуму будуть самостійно фінансувати реалізацію газових проектів, в той же час можуть залучатися кошти ЄБРР, ЄІБ, EFSI.

Меморандум підписали представники Єврокомісії, Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Албанія, Македонія, Сербії та України. Планується, що Боснія і Герцеговина, Молдова підпишуть документ дещо пізніше.

Читайте також: Порошенко мріє позбавити "Газпром" монополізму з транзиту газу в Європу

9 квітня Рада прийняла закон "Про ринок природного газу", який передбачає створення в Україні заснованого на принципах вільної конкуренції з належним рівнем захисту споживачів, надійності енергопостачання та здатного до інтеграції з ринками природного газу сторін Енергетичного Співтовариства, у тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.