UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна на зиму буде запасатися газом з Європи

Україна у пошуках нових способів доставки газу з ЄС запропонувала європейським компаніям свої ПСГ.

Україна шукає додаткові способи доставки газу з ЄС. Глава Міненерго Едуард Ставицький заявив, що у липні "Укртрансгаз" підпише угоду про зберігання європейського газу в українських підземних газосховищах.

За словами міністра, між сторонами вже є попередня домовленість, а угоди планується оформити на початку липня на зустрічі з головами газових компаній у Брюсселі, пише "Коммерсант-Украина".

Назву компаній міністр не повідомив. Однак, схоже, мова йде про чинного постачальника європейського газу в Україну - німецьку RWE. Виконавчий директор RWE Supply & Trading Стефан Юдіш минулого тижня також заявляв, що компанія потенційно зацікавлена у зберіганні газу в українських ПСГ на випадок холодної зими. Менеджер зазначив, що західні споживачі вже стикалися з ситуацією, коли через холодну зиму в Росії і нестачу газу в українських ПСГ обсяг постачань палива знижувався.

У п'ятницю глава "Газпрому" Олексій Міллер у черговий раз підкреслив, що в компанії бачать "дуже серйозні ризики для транзиту російського газу в Європу через Україну", якщо країна не здійснюватиме належних кроків щодо прискорення завантаження газу в ПСГ". Він пояснив, що для безперебійного транзиту до зими в українських ПСГ повинно бути більше 19 млрд кубометрів газу, а зараз у сховищах країни менше 7,5 млрд кубометрів.

При цьому у "Газпромі" впевнені, що резервний газ у ПСГ повинна закачати сама Україна. Більше того, монополії закликали європейські компанії не зберігати паливо в українських ПСГ.

"У "Газпрому" є досвід завантаження газу в ПСГ України - досвід суто негативний",- заявив Міллер.

Офіційно у Міненерго ситуацію не коментують. Однак джерело у міністерстві розповіло, що зберігання у ПСГ європейських компаній важливе не тільки для того, щоб отримати страховий запас палива, але і як додаткове джерело постачань на внутрішній ринок.

"Зараз Словаччина, що володіє основними транспортними потужностями, не дає можливості отримувати газ за реекспортом, як це робиться з Польщі та Угорщини. Після того як в наших ПСГ паливо почне накопичувати RWE, питання з цим газом буде автоматично вирішено - ми можемо купувати його на місці з ПСГ",- пояснив співрозмовник.

Нагадаємо, веде переговори з Польщею, Угорщиною, Італією, Німеччиною та іншими європейськими країнами щодо використання ними українських ПСГ.

У попередні роки до початку опалювального сезону Україна накопичила в ПСГ близько 22-25 млрд куб. м газу, не в останню чергу для гарантії безперебійного транзиту, а також забезпечення газом українських споживачів. Але в 2012 році Україна відмовилася допомагати Росії забезпечувати стабільний транзит за свій рахунок: "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" самому потурбуватися про резервний запас газу, адже саме з ним покупці (країни ЄС, СНД, Туреччина тощо) уклали контракти на безперебійне постачання газу. !zn

Читайте також:

Україна близька до укладення угод з європейцями за зберігання газу в ПСГ

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров