UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готує заходи для арешту активів "Газпрому" по всьому світу

Гройсман доручив Мін'юсту скоординуватися з "Нафтогазом" з цього питання.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції скоординувати з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" заходи щодо арешту активів російського газового монополіста "Газпром" по всьому світу в разі невиконання рішення Стокгольмського арбітражу, повідомляється на сторінці прем'єр-міністра в Twitter.

"Доручив Мін'юсту скоординувати дії з керівництвом НАК "Нафтогаз" щодо можливого арешту активів "Газопрома" по всьому світу в разі невиконання рішень Стокгольмського арбітражу", - пише Гройсман.

Також доручив Мін'юст юсту скоординувати дії з керівництвом НАК "Нафтогаз" щодо можливого арешту активів "Газпрому" по всьому світі у випадку невиконання рішень Стокгольмського арбітражу.

- Volodymyr Groysman (@VGroysman) 7 березня 2018 р.


Як повідомлялося раніше, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації у розмірі $ 4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити "Нафтогазу" $ 2,56 млрд.

"Газпром" отримав, але повернув передоплату "Нафтогазу" за газ.Таким чином, "Газпром" відмовився з 1 березня постачати газ "Нафтогазу", що є порушенням рішення Стокгольмського арбітражу. Також російський газовий монополіст продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

Детальніше про рішення Стокгольмського арбітражу і його можливі наслідки читайте в матеріалі Алли Єрьоменко та Олександра Малиновського "Стокгольмський бумеранг" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".