UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова взяти у Росії кредит для розрахунку за боргами за газ

Борг України за газ перед РФ за станом на розрахункову дату 8 квітня складе близько 2 млрд дол., повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Україна готова залучити у РФ кредит на 2 млрд дол., про виділення якого говорили на початку 2014 року, і спрямувати всі кошти на сплату за природний газ, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан на прес-конференції в четвер, 3 квітня у Києві.

"Якщо російська сторона надасть нам той кредит, щодо якого раніше була домовленість, ми готові його повністю направити на сплату за газ. І, звичайно, будемо повністю виконувати обов'язки за кредитом", - сказав він.

"Газпром" підняв ціну на газ для України до 485 доларів

"Коли прийшов наш уряд, заборгованість "Нафтогазу України" перед "Газпромом" за минулий рік становила 1,451 млрд дол. Окрім того, сформувався борг за лютий. За місяць Україна сплатила 169 млн дол. за спожитий газ і на сьогодні борг за лютий становить 261 млн дол. - це те, що зробила Україна сьогодні щодо погашення боргів. Якщо ми врахуємо те, що за березень Україні буде нараховано 550 млн дол., загальний борг на час розрахунку - 8 квітня - буде близько 2 млрд дол.", - додав він.

Росія скасувала нульове вивізне мито на газ для України

Потребу України в імпортному газі в 2014 році Продан оцінив у близько 30 млрд куб. м. "В цілому по року - це близько 30 млрд куб. м. Але це може бути і 27 млрд куб. м і 31-32 млрд куб. м. Зараз баланс газу знаходиться на затвердженні", - сказав він.

"Газпром" вимагає від "Нафтогазу" 2,2 мільярда доларів

Продан уточнив, що цей обсяг не диференційовано за компаніями-імпортерами.

Як зазначив міністр, поточний обсяг газу в підземних сховищах України є нормальним для закінчення опалювального сезону.

"Це нормальний рівень газу після завершення опалювального сезону... Якщо далі домовимося з "Газпромом", почнемо закінчувати з травня", - сказав він.

Як відомо, раніше "Газпром" висловив занепокоєння суттєвим скороченням запасів активного газу у ПСГ України.

Запаси природного газу у підземних сховищах "Укртрансгазу" за станом на 1 квітня становили 7,2 млрд куб. м. !zn

Читайте також:

Ціна газу для України зросла до $ 385 за тис. куб. м, борг перед "Газпромом" - $ 1,7 млрд, - Міллер

Вимога Росії про повернення $ 11 млрд "харківської знижки" як держборгу України - юридично сумнівна

"Харківська знижка" на газ для України повинна діяти ще мінімум три місяці