UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна до 2014 року планує збільшити імпорт газу до 30-33 млрд куб. м, прогнозує Ставицький

Після скорочення у 2012 році закупівель імпортного газу у Росії до 32 млрд куб. м і продовження зниження імпорту до 26 млрд куб. м в цьому році, Україна у наступному році вирішила збільшити залежність від зовнішніх енергоносіїв на тлі значного зниження Росією ціни на свій газ.

Україна у 2014 році планує збільшити імпорт природного газу до 30-33 млрд куб. м. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький у Києві в середу, 18 грудня, на брифінгу після засідання Кабінету міністрів.

"За нашим балансом на наступний рік економіка України потребуватиме імпортної закупівлі в обсягах від 30 до 33 млрд куб. м газу", - сказав він.

У той же час міністр ухилився від прямої відповіді на питання, чи було виключено у контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" пункт про обов'язкові річні закупівлі газу Україною, сказавши: "Це питання вирішено".

Він додав, що тема транзиту на переговорах не обговорювалася. За його словами, надалі планується також обговорити питання створення газотранспортного консорціуму. "Питання консорціуму у наступному році ми будемо далі розглядати", - сказав міністр.

Міністр також уточнив, що Україна як і раніше розраховує підписати угоду зі Словаччиною про відкриття газового коридору у реверсному напрямку з цією країною для імпорту газу з Європи.

У той же час, зазначив міністр, Україна буде купувати природний газ там, де це вигідніше.

Нагадаємо, у 2013 році затверджений Кабміном баланс газу передбачає імпорт до України 27,3 млрд куб. м природного газу (з Росії та ЄС). За підсумками січня-жовтня імпорт газу становив 23,35 млрд куб. м, окрім того відомо, що в листопаді "Нафтогаз" імпортував з "Газпрому" ще 1,89 млрд куб. м газу. Як відомо, у 2012 році Україна імпортувала 32,9 млрд куб. м. !zn

Читайте також:

Україна за три роки знизила споживання газу майже на 20%