UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Укравтодор» шукає підрядника, щоб освоїти рекордну суму грошей на будівництві Великої кільцевої дороги довкола Києва

На минулому тижні пройшов перший тендер.   

«Укравтодор» запустив перші торги на вибір підрядника по будівництву Великої кільцевої дороги довкола Києва. Про це пишуть «Наші гроші».   

«Минулого тижня в системі Укравтодору пройшли тендери на 9,27 млрд грн. Це 34% від усіх тендерів по Україні в цей період. Середній та капітальний ремонт доріг – 8,95 млрд», - йдеться у статті.

Як пише видання, на будівництво Великої кільцевої дороги планується витратити більше грошей, ніж у США, Німеччині та Китаї. Зазначається, що очікувана вартість неймовірна для України – 300 млн грн за кілометр ($11,2 млн за нинішнім курсом).

Журналісти додають, що рік тому у «Укравтодорі» говорили, що нормальна ціна будівництва нових доріг в Україні складає 170 млн грн.

Щоб освоїти 5,4 млрд грн була залучена уся вертикаль влади. А саме: «Слуги народу» провели через ВР закон про виключення закупівель для Великої кільцевої з-під дії закону «Про публічні закупівлі» та відповідно виведення цих торгів з системи «Прозорро». Для придушення супротиву використали фейкову історію про EPC-F контракти. Потім Кабмін прийняв постанову про «експериментальний проект» по освоєнню мільярдів на Великій кільцевій.

В постанові були зафіксовані корупціогенні фактори:

Читайте також: Терміново вимагають ремонту: «Укравтодор» назвав кількість аварійних мостів в Україні

Раніше повідомлялося про те, що на найближчі три роки заплановано витратити на ремонт і відновлення доріг 240,6 млрд гривень.

Нагадаємо, в 2020 році в Україні реалізували проект "Велике будівництво", на яке передбачили 5,5 млрд доларів бюджетних коштів. Про те, куди розтратили кошти і що побудували читайте в матеріалі Юлії Самаєвої «Велике будівництво» здорової людини і в статті "Під омофором Зеленського з Шефіром"