UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україну очікує збільшення міжнародних проєктів та підтримки з метою відновлення країни — ЄІБ

Пріоритети щодо підтримки змінюються щодня, враховуючи ситуацію на передовій.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), який багато років співпрацює з Україною, вже має чималий портфель спільних проєктів. Однак кількість цих проєктів повинна зрости заради відновлення країни, незважаючи на проблеми з їх реалізацією через війну. Про це в своєму інтерв’ю пише Юлія Самаєва, редакторка ZN.UA - Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська: «Відбудова України стане глобальним викликом безпрецедентного масштабу».

За її словами, міста по всій Україні надсилають пропозиції проєктів із реконструкції в межах «Програми з відновлення України», що спільно реалізується з Міністерством розвитку громад та територій України та  Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй.

«Ми отримали понад 1000 заявок, і їхня кількість продовжує зростати. Ми плануємо оголосити ще додаткові конкурси на відбір проєктів такого формату. Наприкінці вересня я мала плідну зустріч із міністром Чернишовим у Києві, де ми обговорювали майбутні кроки в цьому напрямі. Маю сказати, що я вражена готовністю українського уряду до відновлення країни», - говорить вона.

Відносно перегляду портфеля поточних проєктів з огляду на війну Червінська зазначила: «Пріоритети України змінюються щодня, оскільки змінюється ситуація на передовій. Війна внесла кардинальні зміни у функціонування України. Відбудова критичної інфраструктури, підтримка ключових транспортних зв'язків, надання тимчасового житла внутрішньо переміщеним особам та ремонт громадських будівель, включно зі школами та лікарнями, стали нагальними. Як я вже зазначала, ЄІБ надав більше 1,7 млрд євро на підтримку України для задоволення цих потреб». 

Тобто підтримка «адаптується до ситуації», хоча водночас в ЄІБ вважають, що потрібно всіляко готуватися до зростання кількості проектів та підтримки в майбутньому.

«Зараз ми працюємо з нашими партнерами в Україні, з Team Europe та на міжнародному рівні, щоб визначити найбільш ефективні шляхи надання нових довгострокових кредитів, забезпечення макроекономічної стабільності країни, стабільності місцевої фінансової системи та створення нових фінансових інструментів для відновлення. А також розглядаємо можливість посилення нашої консультативної та технічної підтримки, щоб Україна могла готувати більше проєктів», - додала вона.

Читайте також: МВФ виділив Україні $1,3 млрд

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський анонсував створення для України фінансового Рамштайну, який допоможе систематично підтримувати Україну у її боротьбі за свободу. За його словами, міжнародні донори в рамках нового інструменту зможуть надавати Україні допомогу на відновлення пошкодженої внаслідок ракетних обстрілів інфраструктури.