UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українців хочуть позбавити можливості впливати на управління в багатоквартирних будинках через зниження кворуму

Часу на обговорення чергових ініціатив, сенс яких полягає в тому, як швидше перекласти усі проблеми на плечі мешканців багатоквартирних будинків, відведено лише до 6 січня.  

У Мінрегіоні презентували законопроєкт щодо "спрощення управління багатоквартирними будинками", який передбачає зниження "порогу" ухвалення рішень до 50%+1 голосів. Ці та інші подібні новації "мають активізувати процес створення ОСББ", повідомляє пресслужба міністерства.

Документом пропонується:

З текстом законопроєкту можна ознайомитися за посиланням

Пропозиції, зауваження та побажання до документа можна надіслати на адресу rstminregion@gmail.com. Пропозиції приймаються лише до 6 січня 2022 року, виключно у формі порівняльних таблиць.

Водночас, в Кабміні це вважають цілком достатнім, і називають "широким діалогом".

"Надважливо, щоб нові методи впроваджувалися після широкого діалогу", – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський під час презентації відповідного законопроекту щодо внесення змін до законодавства.

Читайте також: Закон житлово-комунального кріпацтва

Система управління будинком складна, має чимало підводних каменів, потребує великих коштів. Усе це планується перекласти на плечі мешканців - від несправних інженерних мереж до стосунків з монополістами. Ще одна проблема для ОСББ - загальнобудинковий облік, наприклад холодної та гарячої води. Як мешканці можуть відстежувати, хто з сусідів дурить?

Як писала ZN.UA, блакитною мрією кожного українського уряду було закриття житлово-комунального питання. Себто — бажання побудувати таку систему відносин між комунальними монополістами та населенням, щоб не мати до них жодного відношення. Зняти з себе цей головний біль, а разом й проблему утримання та модернізації застарілого житлового фонду. Читайте про це в матеріалі - "Усіх — в колгосп! Імені 1 травня".