UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українців, які визнали себе банкрутами, побільшало вдвічі – Опендатабот

Ці дані лише про тих, хто визнав себе банкрутом через суд

З початку року кількість справ про банкрутство зросла у 2,2 раза порівняно з минулим роком. “Від початку року 343 українці подали до суду, аби їх визнали неплатоспроможними”, – повідомляє Опендатабот за результатами аналітичних спостережень статистики справ про банкрутство.

Читайте також: Попри ризики: Рада ввела мораторій на банкрутство об’єктів критичної інфраструктури

За 2023 рік набули статусу банкрута 575 громадян.

Чому мало справ і чи відповідає офіційна статистика реальній кількості банкрутств?

Експерти вважають, що кількість банкрутів реально значно більша, проте кредитори не вважають за потрібне йти до суду, очікуючи, що боржники через певний час зможуть розрахуватись із боргами. Крім того, сама процедура для боржника не є дешевою і простою. Тому для оплати послуг адвоката потрібна чимала сума, якої просто немає у боржника-банкрута.

Який вік фізосіб-банкрутів?

Опендатабот проаналізував, у якому віці найбільше подається заяв на справу про банкрутство фізичної особи. Як виявилося, “найризикованішим” віком є 25-45 років – 58% банкрутів. Значно менше банкрутують люди старшого віку – 38,3%.

Справи про банкрутство – динаміка з 2019 року

У 2019 році вперше з'явилася можливість через суд визнати фізичну особу банкрутом. У 2019 році було найменше таких справ – 22. “Відтоді кількість людей, які хотіли визнати себе неплатоспроможними, постійно зростала: у 8,3 раза за 2020 рік та у 2,7 раза за 2021 рік”, – пишуть аналітики Опендатабот.

За підсумками першого кварталу 2024 року судові рішення про банкрутство отримали 192 українських бізнеси. Більша частина цих справ, а саме кожен третій банкрут — компанії сегмента торгівлі та послуг з ремонту транспорту (36,5%).