UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці отримують в «конвертах» близько 500 млрд грн на рік

Щоб вивести зарплати з «тіні» необхідно зменшувати податки.

За оцінками уряду, тіньові зарплати становлять близько 500 млрд грн на рік, а офіційно не отримують будь-яких доходів орієнтовно 10 мільйонів українців. Про це для ZN.UA пише експерт Андрій Реун в своїй статті «Зарплати в« конвертах ».

На його думку, з огляду на позитивний український досвід збільшення розміру офіційних заробітних плат у зв'язку зі зменшенням ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) в 2016 році до 22%, подальше зниження податкового навантаження на фонд оплати праці може бути саме тим стимулом, який потрібен українському бізнесу для відмови від заробітних плат в «конвертах» або принаймні істотного зниження їх рівня.

Зараз активно обговорюються два законопроекти, що передбачають поступове зниження загального навантаження на фонд оплати праці до 25%. Втім, законодавцям треба також звернути увагу, що при зниженні податків державі необхідно шукати відповідні компенсатори. І саме тут важливо, щоб ці компенсатори були знайдені не за рахунок всіх громадян, яким були знижені податки на отримувані ними заробітні плати.

З іншими матеріалами експерта Андрія Реуна можна ознайомитися тут.