UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські порушники авторських прав онлайн з'являться в глобальній системі

Система є попередженням для рекламодавців та бізнесу, які не хотіли б брати на себе ризики санкцій

Україна долучилась до глобальної платформи WIPO ALERT, яка концентрує інформацію про порушників авторських прав в інтернет-просторі. Відповідне наповнення Україна буде здійснювати використовуючи затверджений напередодні Мінекономіки наказ про затвердження порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності.

Читайте також: Реєстрація авторського права на твір по-новому: що передбачає новий порядок

Як це вплине на онлайн-простір

В Міністерстві економіки говорять про те, що ця інформація буде для бізнесу довідковою, проте може змінити ринок реклами на ресурсах, що є порушниками авторського права. “Завдяки взаємодії Мінекономіки з WIPO через платформу обміну даними WIPO Alert країни-учасники можуть обмінюватися інформацією про потенційні порушення прав інтелектуальної власності у міжнародному масштабі. Відтепер суб’єкти авторського права та/або суміжних прав можуть подавати до ІР офісу звернення про включення вебсайту, який викликає занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності, до національного переліку таких вебсайтів”, – повідомляє Міністерство економіки. 

Чим відрізняється платформа 

Захищена онлайн-платформа, на яку держави, що входять до Всесвітньої організації інтелектуальної власності можуть завантажувати інформацію про вебсайти та додатки, що порушують авторське право вже об'єднала 15 країн, серед яких і Україна.

WIPO ALERT Database та її інформація допоможе верифікувати порушників авторських прав та може стати вказівником для рекламодавців, які не хотіли б переносити і на себе ризики незаконної діяльності розповсюджувачів контенту з порушенням прав авторського права та інтелектуальної власності.

Компанії, що створюють генеративні інструменти штучного інтелекту, такі як ChatGPT, повинні будуть заявляти, чи були використані будь-які захищені авторським правом матеріали для розробки цих систем, повідомляє Reuters. Таким чином, нові правила, запропоновані ЄС, можуть прокласти шлях для перших у світі комплексних законів, що регулюють цю технологію.

Європейська комісія почала розробляти Закон про штучний інтелект майже два роки тому. Він має регулювати нові технології штучного інтелекту, що значно зросли у популярності після випуску чат-бота ChatGPT OpenAI на основі штучного інтелекту.