UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна закупить 125 тисяч тонн пшениці або кукурудзи для країн Африки

Уряд затвердив постанову про фінансування ініціативи Grain from Ukraine.

Уряд на засіданні 21 березня  затвердив постанову про продовження та необхідне фінансування ініціативи Grain from Ukraine. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Наша країна залишається одним із гарантів світової продовольчої безпеки. Буквально цього тижня відвантажили чергове судно із 30-ма тисячами тонн гуманітарної пшениці для Ємену. Виділяємо необхідні кошти, аби ініціатива продовжувалася», — відзначив очільник Уряду.

За словами Шмигаля, буде закуплено додатково 125 тисяч тонн пшениці або кукурудзи, яка потім буде доставлена як гуманітарний вантаж у країни Африки. Загалом у межах зернової ініціативи Україна відправила вже понад 25 млн тонн агропродукції через чорноморські порти.

«І ми розраховуємо не лише на продовження, але й на розширення цього проекту», — підкреслив Шмигаль.

Читайте також: Розкрали державне зерно: ексдиректора Луцького хлібокомбінату та ексначальника елеватора засудили за масштабну махінацію

Нагадаємо, 18 березня зернову угоду було продовжено ще на чотири місяці.

Як писало ZN.UA, у рамках схеми, за якою з України вивозиться пшениця, нашу країну фактично обкрадають, причому відбувається це двічі. Як виявив аналіз поставок української пшениці у другому півріччі 2022-го, перший раз грабунок відбувається, коли зерно продається за найнижчими у світі цінами. Другий - коли гроші від її продажу "осідають" не в Україні, позбавляючи державу частини податків і валютної виручки.

Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Обкрадають двічі: експортери продають зерно за безцінь, та ще й не повертають гроші в країну"