UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна заборгувала третину мільярда за виставку в Дубаї

Участь України в міжнародній виставці фінансується з держбюджету.

Держпідприємство "Експо-2020" за результатами півріччя поточного року заборгувало 337,7 мільйона гривень за організацію павільйону компанії на виставці в м. Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати), що збільшує держбог України. Про це йдеться у відповіді Міністерства економіки на запит Марлін.

Для презентації України в Арабських Еміратах було створено державне підприємство "Експо-2020", яке увійшло в сферу управління Міністерства економіки.

Участь України в міжнародній виставці покривається за рахунок бюджетних коштів в рамках програми "Забезпечення двостороннього співробітництва України з іноземними державами і міжнародними організаціями, інформаційне та організаційне забезпечення участі України у міжнародних форумах, конференціях, виставках". У цьому році на цю бюджетну програму виділили 69,6 млн грн, тобто майже в 5 разів менше, ніж потрібно для покриття боргів держпідприємства.

Всесвітні виставки "Експо", на яких країни-учасниці представлять сучасні винаходи та технології, проводяться кожні п'ять років. Виставка в ОАЕ повинна була відбутися в 2020 році, проте через пандемію COVID-19 була перенесена на жовтень поточного року.

Читайте також: Майже весь гральний бізнес знаходиться в тіні, тому немає надходжень до держбюджету

Як писало ZN.UA, в умовах пандемії і економічної невизначеності в Україні почався бюджетний процес-2022. Проект закону про державний бюджет (реєстр. №6000) вже передано до Верховної Ради, і зараз з ним працює комітет з питань бюджету. Про це пише в своїй статті Тетяна Богдан, директор з наукової роботи "Growford Institute" - "Бюджет-2022: головні вектори змін".