UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна вийшла з однієї з угод СНД про пенсії: як це вплине на виплати

Вочевидь, вихід з угоди потягне надалі  певні зміни пенсійного законодавства на національному рівні.  

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про вихід з Угоди про порядок пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їхніх сімей і державне страхування військовослужбовців держав - учасниць Співдружності незалежних держав. Відповідна постанова від 23 грудня 2022 р. № 1425 оприлюднена на Урядовому порталі.

Угода гарантувала пенсійне забезпечення й обов'язкове державне страхування військовослужбовців Збройних Сил держав-учасниць СНД та інших військових формувань, створених законодавчими органами цих держав, Об'єднаних Збройних Сил Співдружності, Збройних Сил й інших військових формувань колишнього Союзу РСР, а також пенсійне забезпечення сімей цих військовослужбовців.

Згідно з Угодою, витрати на пенсійне забезпечення військовослужбовцям та їх сімей і обов'язкового державного страхування військовослужбовців здійснювалися державами-учасницями за рахунок їхнього бюджету без взаємних розрахунків між державами.

Угода активно працювала ще до недавніх часів. Зокрема, це питання контролювалося на рівні керівництва Пенсійного фонду України. В цьому можна пересвідчиться на прикладі однієї з постанов ПФУ, "Про реалізацію органами Пенсійного фонду України міжнародних зобов'язань України щодо переказування пенсій громадянам України, які виїхали за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні". Йшлося, зокрема, й про військових пенсіонерів. 

Водночас в червні 2022 року країна-терорист РФ сама вийшла з міждержавної пенсійної угоди. Було підписано закон про її денонсацію. Мотивували це тим, що за минулі 30 років вже суттєво змінилося пенсійне законодавство в усіх країнах, які уклали угоду, і що потрібно шукати новий формат співпраці. При цьому не приховувалося, що основною метою розриву угоди все ж таки є економія коштів.

Як пояснювали тоді в Пенсійному фонді України, з червня громадяни з країн СНД, які переїжджатимуть в Росію, більше не зможуть розраховувати на повноцінну пенсію, якщо в них немає російського стажу. Стаж, набутий у країнах-підписантах угоди, не враховуватиметься.

Після початку російського вторгнення Україна також денонсувала значну кількість угод з СНД, а також двосторонніх - з Росією та Білоруссю.

І навіть якщо офіційно якісь угоди залишалися чинними, вони фактично не діяли. Це стосується й пенсійних угод, таких, як згадана  Угода про порядок пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їхніх сімей або Тимчасова угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення від 15 січня 1993 року.

Таким чином, вихід України з Угоди про порядок пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їхніх сімей лише де-юре закріпив стан справ, який існував з початку війни.

У червні в Пенсійному фонді України повідомляли, що наразі опрацьовуються зміни до законодавства, зокрема в частині обчислення страхового стажу та заробітної плати громадянам, які працювали на території Російської Федерації. Але в чому вони полягають, не уточнили.

До цього часу для встановлення права на пенсію:

Водночас, пенсійне забезпечення українців регулюється не лише міжнародними угодами, а й законами України та постановами Кабміну. Тож, кожен громадянин України, який набув пенсійного віку та має необхідний трудовий стаж, може звернутися за призначенням пенсії на загальних підставах та отримувати пенсійні виплати в порядку, визначеному українським законодавством.