UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна створить нову державну авіакомпанію

Договір про покупку літаків підписали із Airbus.

Україна підписала меморандум з однією з найбільших авіабудівних компаній Airbus про покупку або взяття в лізинг 22 літаків, які будуть використані для створення нового національного авіаперевізника України. Угоду підписали в рамках форуму "Велике Будівництво: Авіація. Туризм" міністр інфраструктури Олександр Кубраков та віцепрезидент компанії Airbus з Європи та Центральної Азії Кімон Сотіропулос.

Створення національного українського перевізника за участю європейської авіабудівної компанії Airbus в рамках цього ж форуму анонсував президент Володимир Зеленський. За його словами Україна готова інвестувати у повітряний флот, завантажувати українських виробників та залучати світових лідерів до об'єднаних проектів в авіабудівництві.

«Було декілька робочих назв. На сьогодні це — Ukrainian National Airlines. Дуже символічно, Українські національні авіалінії — ЮНА. Як наша держава з великою історією, але завжди енергійна, і юна, і об’єднана”, - заявив президент перед підписанням угоди.

Він додав, що економічну доцільність створення національного авіаперевізника в Україні підтвердили французькі консультанти, а метою  проекту в ОП бачать не лише збільшення прибутку та пасажиропотоку, а й «зростання іміджу та престижу України».

Згідно з текстом меморандуму, Україна планує придбати або взяти в лізинг шість малих вузькофюзеляжних літаків (типу А220), 12 середніх вузькофюзеляжних літаків (типу А320/А321) та чотири широкофюзеляжних літаків (типу А330/350).

Читайте також: «Відкрите небо» з ЄС: куди полетимо ми, та хто прилетить до нас?

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №6298 з поправками до державного бюджету на 2021 рік та виділила 2,5 млрд грн для фінансування інфраструктурних проектів та створення національної авіакомпанії.