UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна скоротила поставки чавуну до ЄС за два роки: якими були причини

Поставки чавуну раніше були вигіднішими до США через цінову премію.

Загалом у 2023 році Україна експортувала 1,39 млн тонн чавуну, згідно з даними GTT, але лише 16% від загального обсягу поставили до країн ЄС. У 2022 році частка ЄС в українському експорті чавуну становила 23%, а в 2021 році – майже 30%.

Читайте також: "Динамо" розібралося з "Металістом 1925" у матчі УПЛ

У 2023 році США були кращим напрямком для українських постачальників чавуну через цінову премію.

У 2022 році, за оцінкою Fastmarkets, український чавун у Мексиканській затоці (США) продавався за ціною 643,27 доларів за тонну, тоді як середня оцінка Fastmarkets на  імпорт чавуну, CFR, Італія, становила 526,11 доларів за тонну – надаючи премію США над Італією в $117,16 за тонну.

Читайте також: За ударом по металургійному комбінату в Липецьку стоять ГУР та СБУ – ЗМІ

Однак Fastmarkets розуміє, що цього року поставки українського чавуну до ЄС можуть зрости через зниження привабливості ринку США.

Читайте також: Еквадор все ще думає над передачею Україні російської зброї. Правда, називає її «металобрухтом»

Розрив між ЄС і США скоротився до 68,49 доларів за тонну в 2023 році, але до середини лютого розрив скоротився до 45 доларів за тонну, при цьому середня оцінка ціни на імпорт чавуну в США становила 480 доларів за тонну CFR, тоді як ціна з Італії становила 435 доларів США за тонну CFR.

Читайте також: «Укрзалізниця» уникає поставок металобрухту на внутрішній ринок попри дефіцит – ЗМІ

«Італійський ринок стає все більш привабливим для нас, — сказав постачальник. — США все ще мають певну премію, але, враховуючи різницю у фрахтових ставках, досить ймовірно, що ми можемо переключити поставки в Італію. Фрахт до Італії приблизно на 30% дешевший, ніж до США, тому що доступний флот для вантажів 10 000-15 000 тонн більший».

Раніше ми писали про те, що показники експорту знизилися в 2023 році, але Україна хоче налагодити тіснішу взаємодію з ЄС, переймаючи найкращі практики. Військові дії та втрата життєво важливих логістичних шляхів через чорноморські порти на півдні суттєво вплинули на виробництво, обсяги експорту та географію збуту українських виробників. Країни Східної та Центральної Європи прийняли основну частку українського експорту.