UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має ризик не подолати фіскальний розрив для оборонних потреб на 500 млрд грн – RRR4U

Експерти вважають, що найкращим варіантом може бути збільшення ПДВ та поліпшення адміністрування існуючих податків

Україна має ризик, навіть враховуючи пропозиції щодо радикального зростання податків, не подолати в повному обсязі фіскальний розрив, який потрібно закрити для ефективного і вчасного фінансування військових потреб. Розмір цих потреб - не менше 500 млрд грн. Про такі ризики повідомили експерти консорціуму аналітичних центрів RRR4U на презентації моніторингу виконання Україною умов програми МВФ та допомоги ЄС в рамках Ukraine Facility.

Водночас Україна успішно виконує всі взяті на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами, які фінансують пріоритетні видатки, що не мають прямого відношення до оборони або безпеки. В цьому році відповідні видатки будуть закриті, і жодних потенційних проблем щодо їх фінансування немає. Інакше складається ситуація з потребами на фінансування заходів оборони, тобто для підтримки збройних сил України під час війни. Анонсовані урядом 500 млрд грн додаткових коштів наразі не мають відповідних статей доходів. Саме тому продовжується дискусія щодо змін в оподаткуванні, завдяки якому можна забезпечити необхідні фінансові ресурси для оборонної мети.

Читайте також: Нові податки: чий саме гаманець найбільше підтримає державу?

“Додаткова потреба виникла через те, що активна фаза повномасштабної війни триває довше, ніж очікували, коли складали бюджет. А також через те, що на наприкінці минулого та на початку цього року Україна не отримувала безпекової допомоги від США, й українському уряду довелося компенсувати цю допомогу самостійно, перетягуючи кошти на оборонні видатки з кінця року на початок. Тож тепер Україна має знайти джерела додаткового фінансування війська до вересня. Адже восени почнуться проблеми з бюджетним ресурсом для виплати зарплат військовим”, – зазначив експерт Центру економічної стратегії Максим Самойлюк.

Також експерт сказав, що уряд вважає оптимальним рішенням збільшення військового збору та запровадження низки нових податкових зобов'язань. Водночас експерти консорціуму RRR4U вказали на те, що кращим варіантом могло бути підвищення ставки податку на додану вартість та заходи з адміністрування вже існуючих податків.

Як повідомлялось раніше, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що Україна на наступний рік має непокриту потребу від 12 до 15 мільярдів доларів. При цьому “діру” у 5 мільярдів доларів уряд повинен закрити самотужки, як варіант, збільшивши податки. За словами міністра, через затримки з виділенням пакетів оборонної допомоги від партнерів уряд уже почав витрачати на закупівлю зброї кошти, закладені для виплат грошового забезпечення військових наприкінці року. Саме тому під кінець року в бюджеті оборони виникне фінансовий розрив.