UA / RU
Підтримати ZN.ua

У жовтні зростання ВВП України прискорилось до 10,5%: названо причини

Також у жовтні зросли у 1,7 раза надходження до держбюджету.

За попередніми оцінками Мінекономіки у жовтні 2023-го, у порівнянні з жовтнем минулого року, зростання ВВП прискорилось до 10,5% (±2%). Водночас з початку року показник зростання ВВП складає 5,5%, Про це повідомляє Міністерство економіки. 

Зазначається, що стимулювали динаміку українського ВВП: висока врожайність у сільському господарстві, високі темпи збирання врожаю, стабільна ситуація в енергетиці, початок роботи тимчасового коридору завдяки якому почався рух суден до портів Великої Одеси, достатня пропозиція товарів та послуг. 

Читайте також: Економіка України: не тільки погано, а й трохи добре

“З іншого боку – значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів продовжували негативно тиснути на ВВП”, – уточнюють у Мінекономіки. 

За даними відомства, без урахування зовнішніх фінансових вливань у жовтні цього року порівняно з жовтнем 2022-го надходження до держбюджету зросли у 1,7 раза і становили 147,7 млрд грн. Витрати ж збільшились на 24,5% і становили 290,4 млрд грн (у 1,5 раза відповідно). 

Нагадаємо, після минулорічного обвалу українська економіка продовжує відновлюватись – зростання ВВП у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1%.