UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Запоріжжі в обхід санкцій збирають російські авто для українського ринку

Машини привозять до України в напіврозібраному вигляді та збираються на місці.

«Запорізький автомобілебудівний завод» обходить санкції на імпорт російських автомобілів в Україну, збираючи майже готові транспортні засоби, пише «Європейська правда».

У вересні «ЗАЗ» оголосив про початок виробництва автомобілів для місцевого ринку у співпраці з Groupe Renault, ішлося про купе кросовер Renault Arkana.

«Французька в цій моделі лише назва, бо Renault Arkana виготовляють на російському заводі« АвтоВАЗ ». А «початок виробництва» на ЗАЗ - насправді є великовузловим складанням, щоб обійти заборону на ввезення автомобілів з Росії», - зазначає журналіст "ЕП" Володимир Рихлицький.

Крім Renault, на заводі збирають щонайменше чотири моделі російських LADA - Largus, Vesta, X-Ray і Granta. З початку року зібрані машини постачаються дилерам.

У корпорації «УкрАвто», до складу якої входить запорізький завод, виробництво російських машин пояснюють «аудитом виробничих потужностей», під час якого були випущені «одиниці» автомобілів.

«Процес аудиту якості та виробництва як такого, триває. Отриманий результат (автомобілі), що логічно, надходить до дилерів», - заявив речник корпорації Дмитро Скляренко.

Виробництво авто марки LADA в корпорації коментують неохоче: у відповідь на запит журналістів цю інформацію там не підтвердили, але і не спростували, обмежившись формальною відповіддю.

Економічна правда

Представники українських дилерів розповіли, що «Лади» запорізького збирання з'явилися на українському ринку цього року. Всі нові автомобілі цієї марки збираються саме на «ЗАЗ».

Великовузлове складання, як займаються в Запоріжжі, - це коли завод-виробник постачає в контейнерах вже готові до складання окремі агрегати та великі вузли.

Найчастіше воно використовується при імпорті автомобілів для обходу високих імпортних мит або акцизних зборів - мита на деталі зазвичай нижчі, ніж на готовий виріб.

«Запорізький автомобільний завод» входить в корпорацію «УкрАвто», що належить українському бізнесменові Таріелу Васадзе. Він є засновником і співвласником «УкрАвтоВаз» - офіційного імпортера автомобілів Lada в Україні.

Читайте також: Оформляли ввезення автомобілів за хабарі: СБУ і ДБР затримали співробітників Одеської митниці

1 січня набрала сили постанова Кабінету міністрів, яка забороняє ввезення на територію України автомобілів з Росії. Усі російські автомобілі 2020 року випуску в Україні були або ввезені до країни нелегально, або легально, але в напіврозібраному вигляді - ввезення комплектуючих не заборонене.

Зараз Україна оновлює свою списку санкцій політику щодо Росії. Якою вона має бути, щоб змусити Кремля відмовитися від агресії проти сусідніх держав, читайте в матеріалі Олексія Макєєва «Як підвищити ціну за агресію?» у ZN.UA.