UA / RU
Підтримати ZN.ua

У вересні Росія збільшила контрабанду вугілля з ОРДЛО на 18% - ЗМІ

У минулому місяці було експортовано понад 200 тис тонн антрациту, вивезеного з окупованого Донбасу.

У вересні 2017 року з Росії було поставлено на експорт у країни Європи близько 208 тис. тонн вугілля, який нелегально вивезено з окупованих районів Донецької та Луганської областей. Це на 18% або близько 33 тис. тонн більше, ніж у серпні поточного року (близько 175 тис. тонн). Про це свідчать дані РЖД і ФТС, пише LIGA.net

У вересні 77,8% усієї контрабанди, або 161,4 тис. тонн, прийшлося на чотири російські фірми: "Компанію Газ-Альянс", "Петролеум капітал" (обидві підконтрольні Сергію Курченко), "ТД Антрацит" і "Російський антрацит".

Зазначається, що в серпні-вересні експорт вугілля, в тому числі вивезеного з Донбасу, з портів на півдні Росії був ускладнений з-за обмежень, введених Російськими залізницями.

З липня ряд великих компаній, які займаються вивезенням вугілля з окупованих районів Донбасу, припинили оформляти такі поставки в російських митних органах. У зв'язку з цим відстежити потоки вугілля на неконтрольованому українською владою кордоні з Росією складно.

Наприклад, "Компанія Газ-Альянс", ЗАТ Внешторгсервис" (контролює шахти ДТЕК у ОРДЛО) не проходять як імпортери антрациту з окупованих територій України, як це було раніше. При цьому, згідно з експортним накладними Федеральної митної служби, "Компанія Газ-Альянс" у вересні поставила за кордон через АТ "РЖД Логістика" понад 82 тис. тонн вугілля-антрациту "невідомого походження".

Російські трейдери продовжують оформляти більшість експортних поставок контрабандного вугілля через офшорні компанії без вказівки країни призначення.

Серед таких компаній - Coal trade antrahcit LLP, Gregol Limited (Великобританія, обидві контролюються братами Олександром і Сергієм Мельничуками), Сarbon & natural resources corp Limited, Altercom Limited, Yorkland Merchants limited (усі - Гонконг), Bornholm Inter LP.

Нагадаємо, що польське видання Dziennik.pl стверджує, що в Польщі в 2017 році було вивезено близько 11 тис тонн антрациту. Хоча українські ЗМІ наполягають, що з початку року до Польщі з ОРДЛО було поставлено 93 000 тонн антрациту.

Повідомлялося, що міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевски обіцяє заборонити постачання вугілля з окупованого Донбасу.