UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Укренерго" можуть перехопити оперативний контроль

Найближчим часом НЕК "Укренерго" стане ще більш привабливою.

У "Укренерго" спробували перехопити оперативний контроль. Схоже, невдало, хоча процес триває. Дивно те, чому так пізно взялися за Національну енергетичну компанію? Шматок смачний, красивий і, за українськими "поняттями", майже безгосподарний. Адже компанія відповідає за передачу електроенергії високовольтними мережами (220-750 кВ), вона має більше сотні підстанцій високої напруги, понад двох десятків тисяч кілометрів електроліній високої напруги, за якими поставляється близько 70% вироблюваної в країні електроенергії. Вона ж забезпечує експорт електроенергії, а в перспективі і імпорт - на підході інтеграція з енергосистемою ЄС.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ігор Маскалевич. За його словами, найближчим часом НЕК "Укренерго" стане ще більш привабливою. У новій моделі енергоринку (введення якої ще очікують до літа наступного року) на її базі створюється ключовий Оператор системи передачі електроенергії. Роль цієї компанії і фінансові потоки, що проходять через неї, значно зростуть.

"Втім, і зараз є що контролювати. Хоча в загальній вартості електроенергії країни НЕК "Укренерго" отримує менше 3%, але і це пристойно - близько 8 млрд грн. З непоганою рентабельністю", - зазначає оглядач.

Детальніше про мотиви боротьби за "Укренерго" читайте в статті Ігоря Маскалевича ""Укренерго" наскочило на роздачу?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".